De feestdagen in Colombia

We waren net op tijd hier om 1 van de mooiste tradities van Colombia mee te maken: Dia de las velitas.

Hier in het Noorden komen hele families bij elkaar, heel vroeg in de ochtend van 8 dec. In het zuiden vieren ze deze bijzondere traditie meer in de avond/nacht van 7 op 8 december.

Dia de las velitas, oftewel: de dag van de kaarsjes, is officieel de opening van het kerstseizoen. Colombia is een Katholiek land en Kerstmis word hier dan ook uitgebreid gevierd, maar wel een beetje anders!

Heel vroeg in de ochtend van 8 december (rond 5 uur), hebben Miguel en ik de taxi gepakt naar het huis van Miguel zijn tante, waar ook zijn oma, enkele ooms en tantes en neefjes en nichtjes wonen. De straten waren al vol, vol met lichtjes! Hele families gaan deze ochtend vroeg de straat op om kaarsjes te branden. Het is een écht familiefeest waarbij we, traditiegetrouw, warme chocomel hebben gedronken en allerlei lekkere baksels gegeten hebben. Dit was dus een perfect moment om de familie weer te zien!

– Miguel en zijn achterneefje –

De afgelopen week is het in Cartagena een behoorlijke chaos geweest. Colombia is dus niet zo’n georganiseerd land en alles moet last minute gebeuren. Nieuwe kleren (want dat hoort bij Kerst), cadeautjes en heel veel eten moest gekocht worden. Wellicht heeft dit ook voor een kleine toename van Corona besmettingen geleid. Er zijn in heel Colombia, sinds deze week, weer extra maatregelen. Een nieuwe lockdown wil de overheid op dit moment niet, maar plaatselijke maatregelen zijn sinds deze week een feit. In Cartagena (waar ook niet enorm veel besmettingen zijn), vallen die maatregelen alles mee! De grote supermarkten en belangrijke openbare gebouwen mag je niet meer zomaar in; het moet ‘jouw’ dag zijn. De dagen zijn verdeeld in nummers die overeenkomen met de nummers op Miguel zijn Cedula (ID bewijs). Tijdens de lockdown van maart tot en met september was het ongeveer 1 keer in de 10 dagen Miguel zijn dag, nu is dat om de dag. De lokale supermarten (wat niet meer is als een huis met tralies, waarbij je door de tralies heen je boodschappen besteld) blijven open (tijdens de lockdown waren deze ook gesloten) en vragen niet naar je Cedula. Ook de bakker en de slager hier om de hoek blijven gewoon open. Het voelt voor ons dus gelukkig niet echt als een beperking! In Medellin en Bogotá zijn de maatregelen strenger. Daar lopen de besmettingen ook steeds meer op. In Medellin bijvoorbeeld, gaan ze vanavond kerst vieren met een avondklok.

Wij gaan aan het einde van de middag met de taxi naar het huis van Miguel zijn tante. Zij gaat een volledig Venezuelaans diner voor ons koken en dan eten we samen met de hele familie. Dit eten gebeurd gewoon buiten op straat, want kerst is niet alleen voor familie, ook voor buren, vrienden en mensen die toevallig langs lopen. Na het eten gaan de tafels en stoelen aan de kant en is er ruimte voor muziek en om te dansen!

Dit is een groot feest! 1ste kerstdag staat hier dan ook vooral in het teken van uitslapen en 2e kerstdag word eigenlijk niet gevierd.

Op 31 december is er wederom een groot familiefeest, dit keer ook met cadeautjes en vuurwerk!

Ik ben benieuwd, ik laat me verrassen. We hebben er zin in!

This Post Has One Comment

  1. Astrid

    Heerlijk om zo’n blog te lezen! Zo feesten we een beetje mee!!

Leave a Reply