Gelukkig nieuwjaar!

Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar! 2020, wat een jaar! Een jaar dat wij vol hoop zijn begonnen, maar we gaandeweg ook de hoop een paar keer verloren.. Begin 2020 lukte het ons eindelijk om voor Miguel een Colombiaans paspoort te regelen! Dit kostte behoorlijk veel energie (en geld). In Colombia zijn de procedures niet allemaal even duidelijk en al helemaal niet wanneer je niet in Colombia bent geboren, maar in Venezuela. Omdat Miguel zijn moeder wél in Cartagena is geboren, lukte het uiteindelijk om toch een paspoort te krijgen en konden wij onze reisplannen concreet maken!

Eind februari had Miguel het paspoort eindelijk in zijn bezit. Miguel zou in maart naar Nederland komen en mijn familie, mijn vrienden en mijn leven leren kennen. De huur van mijn appartement had ik opgezegd, want nadat Miguel 3 maanden in Nederland zou zijn, zou ik in September voor ruim een half jaar naar Colombia gaan!

Corona, toen nog ver weg in Azië, kwam toch ineens dichterbij! Europa sloot zijn grenzen, een paar dagen voordat Miguel zou vliegen. Zijn ticket werd dus geannuleerd. Daarbij ging Colombia preventief (er waren toen nog maar enkele besmettingen) in een heel strenge lockdown. Iedereen moest binnen blijven en je mocht 1 keer in de 10 dagen naar de supermarkt. Alles ging radicaal op slot. Hostels en hotels sloten de deuren en Miguel verloor dan ook definief zijn baan. Sociale hulp of een uitkering is hier niet. Buiten het feit dat onze plannen om weer samen te zijn dus niet door gingen, maakte we ons zorgen over het betalen van ons huis in Cartagena, geld voor eten en te overleven.

De situatie bleef maar aanhouden en uiteindelijk kregen we weer een sprankje hoop! Een speciale regeling voor relaties; Er leek eindelijk iets mogelijk! Maar ook het 2e ticket in september werd geannuleerd. Via Facebook was ik in contact met “Nederlanders in Colombia” en zij vertelden mij over de repaterieringsvluchten die in september zouden gaan. Totaal zonder verwachtingen hebben we dit met beide handen aangepakt en uiteindelijk kreeg Miguel telefoon van de ambassade in Colombia dat hij was geselecteerd voor de vlucht van 8 september. Op 9 september, in de ochtend, kon ik hem eindelijk ophalen op Schiphol!

Rondreizen in Europa was helaas geen optie, maar we hebben toch een hele mooie tijd gehad in Nederland! We hebben uitstapjes gemaakt, Miguel heeft (bijna) al mijn vrienden en familie ontmoet en we hebben weer stappen gemaakt voor de toekomst! Miguel heeft zich ingeschreven bij een programma van de overheid en is begonnen met het leren voor de “basistest”. Als hij slaagt voor deze test, die hij in Colombia moet maken, kunnen wij zijn verblijfsvergunning aanvragen en mag Miguel in Nederland in gaan burgeren. In de periode in Nederland is hij begonnen met studeren en hier in Colombia gaat hij daar dapper mee door!

De feestdagen waren, zoals Miguel mij al had beloofd, een flink feest! De hele buurt komt samen (op afstand nu door de Corona maatregelen) en iedereen eet, drinkt en viert feest met elkaar. Dit feest word gevierd met de hele familie. Oud, jong, iedereen was erbij. Kerstavond en oudejaarsavond waren het hoogtepunt van de feestdagen, maar we verwachten nog een klein feestje. 3 koningen is hier de afsluiter van de feestdagen. Iedereen is flink verwend met cadeautjes, nieuwe kleren en lekker eten/drinken en ik heb weer kennis mogen maken met nieuwe tradities! Op oudejaarsdag zag ik overal handgemaakte poppen buiten. Deze poppen lijken een beetje op onze Abraham/Sarah poppen. Miguel vertelde me dat deze poppen symbool staan voor Judas, de verrader van Jezus. Om 00.00 uur worden deze poppen, tegelijk met het vuurwerk, aangestoken en verbrand.

– Oud en nieuw met Ketty, de nicht van Miguel –

Ondertussen is de rust in de wijk een beetje wedergekeerd! Na een dikke week feest en muziek in de staat is dat ook wel lekker! Genieten van de zon, onze uitstapjes naar de zee/de eilanden en het “simpele” Colombiaanse leven.

– Cocktails met uitzicht! Het eiland Tierra Bomba is maar 10 minuutjes varen –

Morgen hebben we weer contact met de Nederlandse ambassade in Bogotá, want de “basistest” is ondertussen ook officieel aangevraagd! Hopelijk krijgen we morgen dan ook een datum en kan Miguel zich écht voor gaan bereiden op de test!

This Post Has One Comment

  1. Astrid

    Een mooie samenvatting van 2020! Kom maar op 2021!!! Alvast een heel fijn 6 januari feest voor iedereen!!!

Leave a Reply