Klaar voor Nederland!

Wellicht hebben velen van jullie het nieuws (SOS Colombia) wel ergens voorbij zien komen! Sociale media staat vol met heftige filmpjes van veel geweld en demonstraties en ook de kranten hebben er ondertussen een artikel over geschreven. Hoewel de Corona besmettingen weer aan het afnemen zijn is het dus niet echt rustig genieten van onze laatste weekjes in Colombia!

Gelukkig schijnt in Cartagena altijd de zon, zijn de mensen vriendelijk en hebben ze in dit klimaat totaal geen zin om te rellen en te vechten. Dit maakt dat wij hier in Cartagena relatief veilig zijn. Wel zijn de grote wegen naar andere steden volledig geblokkeerd en dat maakt dat er een tekort is aan benzine en de supermarkten verkopen sneller hun spullen dan dat er nieuwe voorraad bijkomt. Rond het centrum van Cartagena komen dagelijks veel mensen bij elkaar om te protesteren, maar tot nu toe gaat dat altijd rustig en in vrede. Mensen steken kaarsjes op samen met de politie, maken muziek en dansen, in plaats van standbeelden afbreken (zoals in een aantal andere grote steden) wikkelen ze de Colombiaanse vlag rond het standbeeld! Cartagena is trots op de rustige demonstraties en dat zie je in het straatbeeld. Door de hele stad hangen posters waarop demonstranten een oproep doen voor meer protesten, maar wel in rust en vrede, anders ben je niet welkom! Een paar dagen geleden kwamen wij per ongeluk midden in een demonstratie terecht, maar toen Miguel riep dat hij hen steunde en blij was met hoe het in Cartagena gaat, staken ze hun handen in de lucht en zwaaide ze naar mijn camera (ik wil toch altijd overal foto’s van hebben!). Over het algemeen proberen we de demonstraties wel zo veel mogelijk te vermijden.. je ziet in andere steden in Colombia dat het zo om kan slaan met alle gevolgen van dien…

– Protesten in Cartagena –

De president heeft inmiddels de nationale televisie en radio verboden om nieuws over de demonstraties naar buiten te brengen. Alle communicatie gaat via de president (en is dus waarschijnlijk niet volledig betrouwbaar)..

Colombia is (bijna) failliet, de Corona crisis heeft gezorgd voor een nog groter verschil tussen arm en rijk en voor nog meer werkloosheid. Het is te hopen dat er snel een oplossing komt voor de inwoners van Colombia, anders zou dit zomaar het begin van het einde kunnen zijn..

Sinds 2 weken zijn de maatregelen tegen Corona ook in Cartagena een stuk strenger geworden. Zo hebben we nu een avondklok vanaf 20.00 uur en moeten in het weekend alle winkels en openbare plekken al sluiten om 12.00 uur. In heel Colombia neemt het aantal besmettingen wel sterk af en gelukkig vallen de beperkingen nog alles mee!

Zo kunnen we tussen Corona en de demonstraties door dus nog best wel heel hard genieten van de laatste weekjes hier! Onze inboedel zijn we aan het verkopen en we zijn dus steeds meer aan het kamperen in ons eigen huis. Helemaal niet erg! Afhaalmaaltijden en de wasserette om de hoek werken prima! Maar om toch een beetje luxe op te zoeken gaan we morgen lekker naar een hotel binnen de stadsmuren. Binnen de stadsmuren mogen geen grote groepen mensen bij elkaar komen en daar zijn dus ook geen demonstraties!

– Ver weg van alle protesten, genieten aan het strand van Tierra Bomba –

Dit weekend gaan de laatste spullen van onze inboedel naar vrienden en familie en dinsdag leveren we dan officieel de sleutel van ons appartement in en verhuizen we voor nog een beetje vakantie gevoel naar een ander hotel in het centrum. Vrijdag hebben we een klein afscheidsfeestje in het huis van Miguel zijn oma. Het begint wel heel spannend te worden allemaal! We hebben zin om naar Nederland te komen! Voor mij is het natuurlijk ‘gewoon naar huis gaan’, maar voor Miguel is dit toch een beetje anders. Hij moet (opnieuw) alles achterlaten en in een vreemd land opnieuw beginnen. Dit is spannend, maar gelukkig heeft hij er ook vooral heel veel zin in!

– Dit zonnetje gaan we toch wel missen! –

Buiten de laatste regeldingen en de Corona testen die gepland staan voor volgende week, proberen we nog zoveel mogelijk te genieten van vrienden en familie, ‘ons’ hondje, de zon, ons huis, de mooiste stad van Colombia, de straatverkopers, het lekkere eten, een hotel met zwembad, de zee, de motortaxi’s, de muziek veel te vroeg in de ochtend, de dagen zonder water of stroom, onze vriendelijke buren, de cocktails, de restaurantjes, dakterrassen, mooie uitzichten, biertjes bij zonsondergang….

Tot in Nederland! X


21 mei vliegen we van Cartagena naar Bogotá, van Bogotá naar Parijs en van Parijs naar Amsterdam. Hier komen we aan op zaterdag 22 mei in de avond!

This Post Has 3 Comments

  1. Astrid

    …..en dan is dat half jaar toch al weer voorbij! Kom nu maar snel samen naar huis!!!! XX 🙂

  2. Neeltje

    Goeie reis terug! En veel geluk samen! Liefs Neeltje

  3. Annet Veen

    Weer heel mooi geschreven Anouk, geniet samen nog van al het moois daar, en sterkte met t afscheid van de familie beiden en een hele goede terug reis en tot ziens in Nl

Leave a Reply