We zijn er!

Een paar weken geleden dachten we nog dat Miguel alleen naar Colombia zou vliegen en nu zijn we alweer bijna 2 weken samen hier! We hebben het afgelopen jaar wel geleerd dat je niets kan plannen, maar eindelijk zit het ons enorm mee!

Een aantal weken geleden mocht ik, als Eurpopeaan, Colombia nog niet binnen. Via forums en facebookgroepen hoorde ik toen van de “smokkelroute” via Panama. Bijna iedereen kan vanuit Panama doorvliegen naar Colombia, dus hebben ook wij onze tickets omgeboekt! Na heel veel regelen (verzekeringen, documenten, negatieve coronatest etc.) vlogen wij op 6 december naar Panama. In Panama werden we opgehaald door een vriend van Miguel die ons naar het hotel bracht. We voelden ons enorm opgelucht! Eenmaal in Panama leek alles goed te komen! We hebben genoten van onze avond in Panama stad en een wandeling gemaakt in de buurt van het hotel. De stad is enorm en eigenlijk niets meer dan “gewoon een grote stad”, maar wat is het fijn om de zon weer te voelen, tropische bloemen te zien en de hele Latijns Amerikaanse cultuur weer te proeven!

– Panama City –

De volgende dag was het opnieuw even spannend! Doorvliegen naar Colombia.. In Panama werden al mijn documenten en plannen 246 keer gecheckt en uiteindelijk kwam er het nieuws: “We mogen jou niet naar Colombia laten vliegen”. Miguel zou wel in mogen checken. Dat was natuurlijk geen optie! Of we gaan samen, of we blijven samen in Panama! Uiteindelijk is het gelukt om “een ander ticket te boeken” en liet de mevrouw aan de gate me toch het vliegtuig instappen! Na een uurtje vliegen zagen we de kustlijn van Colombia vanuit de lucht en een paar minuten later zagen we de skyline van Cartagena! Opnieuw een klein beetje spanning, maar bij de douane was alles in orde. De stempel stond in mijn paspoort en we konden door! Door naar de taxi, naar huis, naar familie en vrienden en naar 6 maanden lang genieten van het mooie Colombia!

– Op naar Colombia! –

Nederland is sinds deze week opnieuw in “lockdown” terwijl wij genieten van de vrijheid die weer langzaam terugkomt in Colombia! Na een “lockdown” van ruim 5 maanden, begint hier het leven weer ” normaal” te worden. Colombia is er nog lang niet.. De economische schade is enorm en veel mensen zijn hun baan en hun huis kwijtgeraakt.

Restaurants, barretjes en hotels gaan weer langzaam open. Toch is alles anders! Veel restaurantjes en hotels zijn falliet geraakt. Als ik door het centrum van Cartagena loop, zie ik bijna geen toeristen. De straten zijn een stuk leger en er zijn veel minder straatverkopers.

Dit is compleet anders in de buitenwijken van Cartagena. Ons huis staat in de wijk “Chile” en ligt op ongeveer 20 minuten (met de taxi) van het centrum. Hier is de nasleep van de eerste coronagolf nog zichtbaarder! Het is (een beetje) minder veilig als voorheen. Veel mensen zijn alles kwijt en het is bijna onmogelijk om op dit moment in Colombia een baan te vinden. Mensen lopen daarom heel de dag de straten door en proberen spullen te verkopen of op een andere manier aan geld te komen. Een paar dagen geleden zag ik bijvoorbeel een man met een wasmachine door de straat wandelen. Hij verhuurt nu zijn wasmachine. Veel mensen hebben deze “luxe” spullen moeten verkopen en deze man brengt nu zijn wasmachine naar iedereen in de wijk voor een klein prijsje.

– Ons balkon, met in de verte uitzicht op het centrum van Cartagena –

Gelukkig blijven de mensen hier enorm positief! De feestdagen komen er aan en dat is hier in Colombia een groot feest! Alle huizen zijn versierd en vooral in de avonden is het op straat 1 groot feest. Mensen maken muziek en je kan op iedere hoek van de straat van alles eten.

Het is fijn om weer hier, in het mooie Cartagena, te zijn en onze vrienden en familie hier weer te zien! De afgelopen dagen hebben we vooral geprobeerd om van ons huis een echt “thuis” te maken. De muren zijn geschilderd en we hebben wat meubels gekocht. Het resultaat mag er wezen! Een prima ingericht huis, een balkon met uitzicht over de stad en fijne mensen om ons heen!

Leave a Reply